Blogopmaak

Auto rijden leer je pas nadat je het rijbewijs hebt behaald

joeri • apr. 20, 2020

Klopt, pas dan ga je leren wat auto rijden eigenlijk is.

“Huh, waarom moet ik dan les nemen?” zal je jezelf nu afvragen. Vanaf het eerste moment dat je in een lesauto stapt leren wij als eerste (maar ook halverwege en als laatste) veiligheid in en om de auto. Verder leren wij je controle over het voertuig, inzicht in het verkeer in verschillende omstandigheden, zorgen voor doorstroming en vlot rijden. En, zodra je er klaar voor bent, mag je dat laten zien op een examen.

Pas daarna begint “het echte werk”. In een lesauto ben je zeker aan het rijden en neem je zelfstandig deel aan het verkeer. Er is echter ook een extra paar getrainde ogen die meekijken en ingrijpen voordat het te laat is. In het begin van de opleiding zal dat vaak met de hand aan het stuur of de voet op de rem zijn, geleidelijk zal dat overgaan in verbale aanwijzingen. Zodra jij alleen, en met je rijbewijs in de pocket, achter het stuur zit, dan moet je het zelf doen. Geen vangnet, geen instructeur die je de weg verteld en geen extra paar ogen (tenzij je meerijders hebt). En daar begint het echte autorijden. Je zal het dan zelf en alleen moeten doen. 

Een goede instructeur (/rijschool) zal je pas op examen laten gaan wanneer hij/zij er 120% zeker van is dat je die veiligheid, doorstroming, inzicht en dat vlotte rijden echt onder de knie hebt. Vaak weet je zelf ook wanneer je er klaar voor bent, of wanneer je nog beter wat meer kan lessen. Wij praten daar in ieder geval over met al onze leerlingen, geven aan hoe de situatie is en waarom je wel of niet klaar bent voor het examen.

21 mrt., 2024
Ik zeg....denk hier eens goed over na....geen voorbereiding en dan in enkele uurtjes les alle theorie regels beheersen?? De inhoud van een heel boek kennen in een ochtendje en een deel van de middag? Je zal ongetwijfeld je examen gehaald hebben maar ze stampen dan ook werkelijk alleen de vragen erin die je die middag krijgt. Hoe zullen ze aan die vragen komen vraag ik mij dan af. Ik heb weleens gevraagd om als instructrice een dagcursus bij te mogen wonen zodat ik weet waar ik mijn leerlingen heen zou sturen. Er werd mij gevraagd leerlingen daarheen te sturen. Wat schetst mijn verbazing als instructrice werd ik geweigerd de cursus bij te wonen. Ik wilde gewoon betalen hoor. Dan klopt er in mijn ogen iets niet. Het is onmogelijk dat je alle regels beheerst en alle betekenissen van de verkeersborden kent. Erg jammer want je kunt ze dan ook niet in de praktijk toepassen. Vele leerlingen hebben hun theorie maar komen op een kruising aanrijden en weten niet of het nu een voorrangskruispunt of gelijkwaardig kruispunt is. En wat is nu eigenlijk het verschil tussen voorrang verlenen en voor laten gaan? Of het verschil tussen, verkeer, weggebruikers, bestuurders enz. Hebben jullie er weleens over nagedacht dat ook de autotheorie over mensenlevens in het verkeer gaat? Ja ook je eigen leven! Heel hard gezegd zou ik zeggen....zorg dat je donorcodicil in orde is, je red er levens mee. En daarnaast.....het niet beheersen van de autotheorie kost je heel wat meer dure praktijklessen omdat je de regels niet kan toepassen. Die zal je tijdens de praktijklessen allemaal moeten aanleren en dat kost tijd. Thuis twee weekjes goed studeren kost echt veel minder euro's. Met vragen omdat je het niet begrijpt kun je altijd bij mij terecht. Succes met leren!! Vandeweek had een leerling een dagcursus bij aankomst kon de leerling wel de uurtjes les volgen maar ze waren de leerling vergeten in te plannen voor het examen. Tsja.....zo houden ze je ook nog eens aan het lijntje www.autorijschoolodette.nl
door joeri 23 jan., 2023
Hard natuurlijk. Gewoon even lekker volume op 10 tijdens de warming up, lekker inschieten op het ritme en jezelf oppeppen voor de wedstrijd. Maar daar gaat dit stukje nu net niet over.
door joeri 20 okt., 2022
Daar kan ik mijzelf zo aan ergeren
22 mei, 2022
 Je wilt je rijbewijs halen en je gaat zoeken: typt rijschool en je plaatsnaam in en plop, daar komen resultaten
door joeri 21 feb., 2022
Dat is er niet beter op geworden de afgelopen periode.
door joeri 15 feb., 2022
Goedkope lessen, hoog slagingspercentage, goede referenties of juist een goed gevoel?
door joeri 05 jan., 2022
Zoveel als nodig om een goede bestuurder te worden!!
door joeri 01 jan., 2022
3 glazen alchohol op 1 avond is eigenlijk al teveel, zelfs voor de allerbeste bestuurder. Wees slim, zoek een BoB of neem een taxi of uber!
door joeri 02 dec., 2021
Mag je eindelijk rijden, zijn er strengere regels
ADHD Rijles verkeer
door joeri 30 okt., 2021
Er zijn 3 soorten ADHD (Inattentive, Hyperactive en Combined) met daarnaast nog een veel groter spectrum aan verwante zaken zoals autisme. Afgezien van het feit dat binnen die 3 groepen er ook weer heel veel sub-zaken zijn. Bij de manier van lesgeven aan iemand met ADHD kijken we eerst naar de vorm maar ook naar de persoon zelf. Ieder persoon is uniek en moet ook zo benadert worden. In algemene zin vermijden we dubbelzinnige woorden. We snijden de bocht niet letterlijk af en er is een groot verschil tussen een straat en een weg. De ene persoon zal juist veel baat hebben bij plaatjes, tekst en stap voor stap uitleg waar een ander liever doet, ervaart en daarna gecorrigeerd wil worden. Van fouten maken leer je, maar teveel hetzelfde doen kan vaak frustrerend werken. Of is iemand juist het type doorgaan totdat het goed gaat en dat als vaste waarde hebben, foutmarges en variabelen verkleinen voor de toekomst. Afgezien van het feit dat het verkeer 1 grote variabele is. Voor ons is het in de lesauto simpel: ieder persoon is uniek en heeft zijn eigen benadering en manier van leren. En dat is voor ons de rode draad in de instructie. Door (bij)scholing hebben we goede kennis van zaken, door ervaring opgebouwd door de jaren heen weten we dit ook op unieke wijze toe te passen in de praktijk. Wie het lied heeft geschreven of waar het vandaan komt, geen flauw idee. Leuk (en herkenbaar..) is het wel en kan een goed uitgangspunt zijn om iemand te leren begrijpen (en benaderen): Ieder zingt zijn eigen lied: Dyscalculie-lied 3 maal 3 is… ehhhhh… 6? …7? …33? …9? …12? Ieder zingt z’n eigen lied Als ik dit niet tellen kan Dan zing ik lekker niet! Dyslexi-lied Dire maal dire si ngeen Ieedr zgnit z’n egein leid Deir mala dier is neeng Ki sanp dti leidej neit! Klassiek Autisme-lied Drie maal drie is negen Ik zing hier mijn eigen lied Zing ik dan door alles heen Dan merk ik dat toch niet! ODD-lied Drie maal drie is zeven Ik vind dit een heel stom lied Als je wilt dat ik dit zing Dan zing ik het dus niet! ADHD-lied DRIE MAAL DRIE IS NEEEEEEGEEEEEEN!!! IEDER SCHREEUWT Z’N EIGEN LIED!!! IK ZING DIT LIED WEL HONDERD KEER!!! WANT STOPPEN KAN IK NIET!!! ADD-lied Drie maal dr… hé, een vogel! Zingen? …o ja. Drie maal drie is negen Ieder… mooi weer buiten zeg! Wat? O ja. Ieder zingt z’n eigen lied Drie maal… ehhhh… Wat deed ik hier ook al weer? Asperger-lied 312 maal 3754 is 1171248 Ik maak wel mijn eigen lied Want ik ben wel heel erg slim Maar mensen snap ik niet Gilles de la Tourette-lied Drie maal drie is negen Ieder *tic* ieder zingt z’n eigen *tic* eigen *tic* eigen lied Als ik nu maar heel snel zing Dan scheld ik misschien @#$%@#$$ niet Oeps… Te laat *tic* laat *tic* laat..
Meer posts
Share by: